
Csokoládédarabkás Keksz
2024.11.29
Hozzávalók:
- 200g cukor
- 175 g vaj
- 2 db tojás
- 275 g finomliszt
- 1 teáskanál vanília kivonat (őrlemény)
- 1 tk sütőpor
- 150 g étcsokoládé (pasztilla)
Elkészítés
- A cukrot a vajjal habosra keverjük, majd egyesével hozzáütjük a tojásokat is.
- Hozzáadjuk a lisztet, a vaníliaőrleményt, a sütőport és az egészet csomómentesre keverjük.
- Beleszórjuk a csokoládépasztillákat, és összeforgatjuk a tésztával, hogy egyenletesen eloszoljanak.
- Egy fagylaltos kanalat olajjal bekenünk, és azzal adagoljuk a tésztát a sütőpapírral bélelt tepsire. Nem kell szétlapogatni: a keksz lényege, hogy a hő hatására magától fog szétfolyni, így nyeri el jellegzetes formáját. Pont ezért ügyeljünk rá, hogy viszonylag messze legyenek egymástól a tésztagombócok.
- 175°C-ra előmelegített sütőbe tesszük, nagyjából 12 percre. Ezalatt a tésztagombócok szétfolynak, majd a bennük lévő sütőpor miatt picit megdagadnak, végül összeesnek - így lesz tökéletes az állaga.
- Hidegen és melegen egyaránt isteni, együk magában, vagy tunkoljuk kedvünk szerint bármibe.